Drewniany blat w kuchni? Czemu nie?

Chociaż drewniany blat wymaga pielęgnacji, to trudno zaprzeczyć, że drewno w kuchni ma swój urok. Blat to nieodłączny element kuchni, dodający jej uroku i charakteru. Podpowiadamy, jak dbać o drewniany blat w kuchni, tak, aby przez długi czas cieszył oko użytkownika.

Blaty kuchenne można wykonać nie tylko z uniwersalnej płyty MDF, ale też z drewna czy kamienia. Podkreślają urok i charakter pomieszczenia, jednocześnie spełniają rolę funkcjonalną. Jednym z niedocenianych materiałów, z których można zrobić blat kuchenny, jest drewno. Materiał naturalny, ekologiczny, ciepły i przepiękny. Wystarczy odrobina troski, by drewniany blat długo zachował świeży i piękny wygląd.

Kuchnia to pomieszczenie bardzo charakterystyczne. Spędza się w niej dużo czasu, wykonuje wiele różnych czynności, związanych z przygotowaniem posiłków i nie tylko. Większość z tych czynności może stać się przyczyną uszkodzeń czy zabrudzeń drewnianej powierzchni blatu, co z kolei rodzi konieczność zabezpieczania i konserwowania blatu, oraz regularnego czyszczenia.

Kupując blat drewniany, powinien zamawiać go w wersji impregnowanej lub surowej. Powierzchnia surowa nie nadaje się do użycia, więc trzeba ją koniecznie zabezpieczyć przed wszechobecną w kuchni wilgocią lub czynnikami mechanicznymi. Dla ochrony drewnianego blatu stosuje się dwie metody, lakierowanie oraz olejowanie.

Impregnacja blatów drewnianych lakierem

Lakierowanie to jedna z najstarszych metod zabezpieczania blatów roboczych w kuchni. Powierzchnia jest gładka i łatwa do utrzymania w czystości. Lakier pozwala uzewnętrznić walory drewna, podkreślając szczegóły naturalnego usłojenia, jednocześnie nadaje głębi. Idealnie chroni blat przed wilgocią, która nie ma możliwości wnikania w głąb drewna, chroni też przed zabrudzeniami. Niestety, lakier jest mało odporny na wysoką temperaturę, a również szybko się przeciera. Przetarty i zmatowiony lakier przestaje być atrakcyjną powłoką, wygląda raczej mało estetycznie, a miejscowe naprawy są niemożliwe. Konieczne staje się szlifowanie blatu i pokrycie go nową warstwą preparatu.

Olejowanie blatów kuchennych

Olejowanie blatów kuchennych zabezpiecza przed wilgocią. Wnika głęboko w drewno, tworząc ochronną, kilkunasto milimetrową warstwę. Chroni również przed wysokimi temperaturami. Olej pozwala zachować naturalną strukturę drewna, a dotykanie olejowanego blatu pozwala odczuć każdy słój i nierówność, tak charakterystyczne dla tego rodzaju powierzchni. Niestety, blaty pokryte olejem ciemnieją z biegiem czasu, dlatego trzeba je odnawiać. Na szczęście, przewagą blatów olejowanych jest to, że nie trzeba szlifować całej powierzchni, a tylko miejsca zniszczone. Olejowane blaty wymagają okresowej pielęgnacji, która polega na przecieraniu woskiem lub olejem raz na jakiś czas.

Trwałość drewnianych blatów

Drewno niestety, więc i drewniane blaty są podatne na zniszczenia powierzchni, dlatego decydując się na drewniany blat, trzeba się nastawić na sposób korzystania z jego powierzchni. Nie można tu sobie pozwolić na nieostrożność, bo zagrożeniem są nie tylko gorące garnki, ale nawet rozgrzana szklanka postawiona na blacie czy zarysowanie nożem podczas krojenia. Dlatego należy tu stosować podkładki pod gorące naczynia. Postawienie gorącego garnka wprost na blacie może skończyć się nieestetyczną plamą. Koniecznie należy pamiętać o deskach do krojenia, ponieważ krojąc bezpośrednio na blacie można go po prostu zniszczyć. Powstaną rysy, przez które będzie do środka wnikała wilgoć.

Pielęgnacja blatów drewnianych

Do pielęgnacji blatów kuchennych należy używać specjalnych preparatów, dopuszczonych do kontaktu z żywnością. Blaty lakierowane można myć przy pomocy uniwersalnego mleczka do czyszczenia. Do pielęgnacji blatu drewnianego niezastąpiona będzie zwykła, bawełniana ściereczka, dobrze odciśnięta z nadmiaru wody. Blat ZAWSZE należy wytrzeć do sucha, tak, aby na jego powierzchni nie zostawiać kropel wody.

Ślady po gorących naczyniach lub kubkach ze świeżo zaparzoną herbatą lub kawą również można usunąć, oczywiście z blatu olejowanego. Potrzebna jest do tego oliwa z oliwek oraz sól, z których trzeba przygotować gęstą mieszankę, którą należy nanieść na plamę. Po upływie trzech godzin należy delikatnie zetrzeć mieszankę, a miejsce przetrzeć drugą, lekko zwilżoną szmatką. Na koniec należy wytrzeć blat do sucha. Podobnie można usunąć szpecące zacieki z wody. Zaciek wystarczy przetrzeć oliwą z dodatkiem soli. Plamy powinny szybko ustąpić.

Pleśń, która pojawia się na drewnianych blatach również można bez problemu usunąć. Robi się to przy pomocy nafty. Patyczek higieniczny należy namoczyć w nafcie i delikatnie przetrzeć miejsce, gdzie pojawiła się plama. Następnie za pomocą korka od butelki i ściereczki trzeba wypolerować wyczyszczony fragment blatu. Z nafty można korzystać tylko punktowo, czyli dokładnie w miejscach, gdzie pojawiła się pleśń. Nadmiar nafty użytej do czyszczenia zmatowi blat.

Alkohol, wylany na drewniany blat należy natychmiast usunąć, wcierając w to miejsce niewielką ilość oleju lnianego, uzupełniając ubytek tłuszczu spowodowany działaniem alkoholu.

Blat drewniany wymaga pielęgnacji. Na pewno więcej należy mu poświęcić troski niż blatom wykonanym z innych materiałów, jednak odwdzięczy się za troskę pięknym wyglądem przez lata. Bo co tak podkreśla ciepło i przytulność mieszkania jak drewno?